blood cellsAnemia (niedokrwistość) to złożony problem medyczny i może mieć wiele przyczyn. O niedokrwistości mówimy wówczas gdy parametry morfologii krwi takie jak liczba krwinek czerwonych, hemoglobina i hematokryt są mniejsze niż przyjęte normy. Zazwyczaj anemia to objaw innej choroby! Głównym „winowajcą” anemii jest utrata żelaza na skutek przewlekłych krwawień (przewód pokarmowy, drogi rodne, moczowe). Rzadziej przyczyną jest niedobór żelaza w diecie lub jego upośledzone wchłanianie.

Zawsze należy najpierw wyjaśnić jaka choroba jest przyczyną anemii, ponieważ anemia to czasem objaw poważnej choroby – np. nowotworowej. Inne możliwe przyczyny niedokrwistości to niedobory witaminy B6, B12, folianów, czy niektórych mikroelementów, albo wynik przewlekłego zapalenia toczącego się w organizmie czy innych chorób przewlekłych (np. niewydolności nerek).

Leczenie anemii to przede wszystkim leczenie choroby podstawowej. Jadłospisy opracowane dla pacjentów z anemią uwzględniają odpowiednie ilości białka, żelaza, witamin z grupy C, B, folianów, a także substancje o działaniu antyzapalnym jak nienasycone kwasy tłuszczowe czy antyoksydanty. Wątróbka i codzienna porcja szpinaku? Niekoniecznie! Przekonasz się jak smaczny i urozmaicony jest jadłospis, który wspiera leczenie niedokrwistości.

Zapraszamy na wizytę!

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com