Diabetic patient doing glucose level blood testNikogo nie trzeba przekonywać, że właściwa dieta jest podstawowym elementem terapii cukrzycy i że utrzymanie cukrów „w ryzach” za jej pomocą jest konieczne. Oczywista korzyść dla chorego to wolniejsze tempo rozwoju powikłań, które w przypadku cukrzycy mogą być dramatyczne: zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek, ślepota, polineuropatia, amputacje kończyn i wiele innych problemów zdrowotnych.

Od wielu lat pracuję z diabetykami i zarówno ja jak i moi pacjenci z wieloletnią chorobą wiedzą, że to utrzymanie cukrów „w ryzach” wcale nie jest takie proste mimo przestrzegania zaleceń. To, że w diecie trzeba ograniczyć cukry proste i tłuszcze nasycone, a zwiększyć podaż cukrów złożonych m.in. błonnika, wie prawie każdy diabetyk – ale co to znaczy w praktyce? Czy wiesz, że jako diabetyk potrzebujesz w swojej diecie wysokiej zawartości niektórych pierwiastków (magnezu, chromu, cynku), witamin (B1, E, C) i nienasyconych kwasów tłuszczowych?

Cz umiesz posługiwać się takimi pojęciami jak wymiennik węglowodanowy i indeks glikemiczny w codziennym życiu? Czy umiesz omijać ukryte źródła cukrów w diecie? Czy wiesz, że otyły diabetyk jest często istotnie niedożywiony? Jeśli nie, koniecznie skorzystaj z porady!

Zapraszamy na wizytę!

 

 

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com