staroscWiek podeszły to nie tylko ogólny spadek sprawności organizmu. To także spowolnione tempo przemiany materii i spadek masy mięśniowej, która warunkuje pobór i wydatkowanie energii organizmu. Osoby w podeszłym wieku zazwyczaj mają gorszy apetyt i zdecydowanie za mało piją – co jest wykładnikiem zmian w mózgowych ośrodkach regulujących pragnienie i uczucie głodu. Jeśli na to wszystko nałożą się jeszcze zaburzenia pamięci oraz problemy z żuciem pokarmów (brak uzębienia, zaburzone połykanie, krztuszenie się) to pacjent bardzo szybko rozwija niedożywienie. Nasilają się objawy chorób przewlekłych, a także skutki uboczne działania leków, upośledzona jest funkcja układu odpornościowego, a pacjent coraz większą część dnia spędza w łóżku. Stąd już tylko krok do powstania odleżyn, złamań kości w przebiegu osteoporozy czy zapalenia płuc.

Praca dietetyczna z pacjentem w podeszłym wieku polega nie tylko na dostosowaniu ilości i jakości kalorii, których chory potrzebuje. Często konieczna jest zmiana tekstury diety, rozkładu posiłków w ciągu dnia, czy zastosowanie specjalnych suplementów czy doustnych diet medycznych wspierających układ odpornościowy. Prawdą jest, że wszyscy kiedyś będziemy starzy, a człowiek w wieku podeszłym wymaga specjalnego spojrzenia geriatrycznego i opieki socjalnej, zaangażowania rodziny – choćby we właściwe przygotowanie posiłków i inne czynności pielęgnacyjne. Z właściwymi zaleceniami żywieniowymi łatwiej Ci będzie sprawować opiekę nad schorowanym rodzicem.

Zapraszamy na wizytę!

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com