dukan-diet-W ciągu ostatnich kilkunastu lat w Europie rekordy popularności bije tzw. dieta Dukana, a od 3-4 lat stała się niezwykle modna w Polsce. Entuzjaści metody Dukana ogłosili, że oto mamy nadzwyczaj skuteczny i nieobciążony skutkami ubocznymi sposób na trwałe pozbycie się zbędnych kilogramów. Rzeczywiście, na diecie Dukana chudnie się, nawet szybko, niemniej jednak nie jest ona taka bezpieczna i zdrowa jak przekonują zwolennicy czy raczej już wyznawcy tej metody.

Dieta Dukana co to takiego?

Dieta Dukana zakłada początkowo całkowite wyeliminowanie, a następnie znaczne ograniczenie węglowodanów i tłuszczów, przy znacznym zwiększeniu podaży białka w diecie. Dobowe zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka wynosi 0,8-1,2 g na kg masy ciała na dobę. Na diecie Dukana spożywamy 2,0 a nawet ponad 3,0 g białka na kg masy ciała na dobę – czyli zdecydowanie więcej niż potrzebujemy.

Przemilczane efekty uboczne…

Najnowsze badania i obserwacje przynoszą nowe wnioski, cały czas obserwujemy odległy wpływ diety Dukana na zdrowie człowieka. Do zdecydowanych minusów diety należą:

  • Szybszy postęp miażdżycy. Dieta zakłada spożywanie dużych ilości białka głównie zwierzęcego, jak najchudszego. Niemniej jednak należy pamiętać,że każde mięso nawet najchudsze zawiera tłuszcz, nawet jeśli wybieramy kawałek bez widocznego tłuszczu. Pacjenci na diecie Dukana często wybierają mięsne produkty odtłuszczone np. parówki , kiełbasy, szynki, sery, które owszem zawierają mniej tłuszczu niż ich zwykłe odpowiedniki, ale nadal jego ilość jest bardzo duża. Pacjent zwiedziony nazwą light zjada zamiast 2 plasterków , całe opakowanie produktu. Mięso zwierzęce zawsze zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które są substratem do produkcji cholesterolu – wybitnie miażdżycotwórczego czynnika. Ponadto niedobór witamin i mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu antyutleniającym sprawia, że cząsteczki cholesterolu LDL stają się bardziej agresywne i łatwiej wnikają w ściany tętnic, budując blaszki miażdżycowe.
  • Niedobór licznych witamin i mikroelementów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i innych składników niezbędnych dla prawidłowego działania wszystkich układów i narządów. Pamiętajmy, że witaminy i mikroelementy mają silny potencjał antyutleniający co oznacza, że wspomagają eliminację wolnych rodników, -cząstek o działaniu zapalnym, miażdżycotwórczym, rakotwórczym, przyspieszającym starzenie się organizmu. Brak błonnika w diecie powoduje zaparcia. Szczególnie nasilone niedobory występują we wczesnych etapach diety.
  • Wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Do wzrostu ciśnienia krwi dochodzi pośrednio w wielu mechanizmach, m.in. nadmiernej podaży białka często towarzyszy nadmiar soli co, aby wydalić zbędne jony sodu i metabolity przemiany białek powoduje zwiększenie wypełnienia naczyń wodą i tym samym wzrost ciśnienia krwi. Wzrastające ciśnienie krwi może też być sygnałem rozpoczynającej się niewydolności nerek.
  • Szybszy postęp osteoporozy. Nadmiar ciał ketonowych, który pociąga za sobą nadmierne wydalanie wody, powoduje zakwaszenie organizmu, mobilizację wapnia z kości i jego ucieczkę z moczem. Długotrwale stosowana dieta Dukana jeśli nie jest uzupełniona podażą suplementów wapnia i witaminy D prowadzi do szybszego rozwoju osteoporozy.
  • Szybszy postęp niewydolności nerek. Dieta Dukana jest zdecydowanie przeciwwskazana dla osób z jakąkolwiek niedomogą nerek. Diabetyku pamiętaj, że niewydolność nerek to powikłanie często wpisane w obraz cukrzycy. Na etapie utajonej niewydolności nerek, tak ogromna podaż białka może znacznie zmniejszyć ilość czynnych nefronów (głównie uszkadzające są aminokwasy siarkowe) i przyspieszyć rozwój niewydolności nerek.
  • Kamica nerkowa i kamica pęcherzyka żółciowego. W związku z obecnością zwiększonej ilości metabolitów białka, zwiększonej ilości cholesterolu i zakwaszenia organizmu – łatwiej dochodzi do tworzenia się kamieni zarówno w układzie moczowym jak i w pęcherzyku żółciowym.
  • Dna moczanowa. Nadmiar protein powoduje zwiększoną produkcję kwasu moczowego i moczanów, które krystalizują w stawach (a także w innych narządach) pod postacią kryształków moczanów sodu. Kryształy te wywołują zapalenie i bardzo bolesne napady dny moczanowej. Podstawą leczenia dny mocznowej jest unikanie nadmiaru białka w diecie.
  • zybszy postęp niewydolności wątroby. Dieta Dukana jest stanowczo przeciwwskazana w przypadkach niewydolności wątroby. Uszkodzona wątroba nie jest w stanie zmetabolizować amoniaku i merkaptanów – silnych toksyn endogennych, które są produktem przemian związków azotowych. U osób ze znacznie uszkodzaną wątrobą może nawet dojśc do encephalopatii wątrobowej i zgonu (uszkodzenia mózgu poprzez w/w toksyny). Funkcję wątroby i nasilenie wodobrzusza oraz obrzęków powoduje także nadmierna podaż soli, która w tej chorobie musi zostać znacznie ograniczona.
  • Otępienie. W piśmiennictwie pojawiają się jak dotychczas niejednoznacznie udowodnione przesłanki, że nadmierna podaż białka w diecie po latach stosowania może wywołać otępienie podobne do choroby Alzheimera. Powikłanie to przypisuje się m.in. obecnemu w diecie Dukana niedoborowi tiaminy (witaminy B1), której brak wywołuje zmiany degeneracyjne w mózgu.

 

Dla kogo dieta Dukana jest szczególnie niebezpieczna?

Oprócz wymienionych powyżej licznych skutków ubocznych, które mogą być konsekwencją stosowania wysokoproteinowego sposobu żywienia nalezy pamiętać, że istnieją grupy pacjentów u których dieta Dukana może wyrządzić zdecydowanie dużo szkód. Do grupy tej należą diabetycy, osoby w podeszłym wieku, jak i dzieci oraz młodzież w wieku pokwitania, kobiety ciężarne i karmiące, chorzy z niewydolnością nerek lub wątroby, pacjenci z bardzo dużą otyłością. Gwałtowne ograniczenie podaży węglowodanów u diabetyka przyjmującego leki doustne czy też insuliny może skutkować hipoglikemią. Ponadto szczególnie w grupie chorych z cukrzycą t.1 zwiększa się ryzyko cukrzycowej kwasicy ketonowej. Ma to związek nie tyle ze zwiększoną ilością ciał ketonowych, które są obecne u osób na tej diecie, ale z błędami dietetycznymi – a mianowicie chory leczony insulinami, wie, że nie zjada węglowodanów, w związku z czym ogranicza sobie lub odstawia insuliny. A to już prosta droga do kwasicy ketonowej. Wreszcie poruszona powyżej kwestia szybszego postępu niewydolności nerek, szczególnie u diabetyków – dieta wysokobiałkowa może znacznie przyspieszyć postęp choroby.

Podsumowanie

 Otyłość to choroba, która niesie ze sobą tak wiele powikłań, że trudno się dziwić, że ciągle szukamy cudownego leku na zbędne kilogramy. Zastanówmy się jednak czy wypracowanie szczupłej sylwetki musi odbywać się kosztem własnego zdrowia? Fakt, że na diecie Dukana się chudnie i do tego szybko sprawia, że prawie wszyscy w naszym otoczeniu jej próbują. Chcemy doraźnych, szybkich i spektakularnych efektów jednak zapominamy o tym, że na zbędne kilogramy pracowaliśmy często przez wiele lat i naiwnością jest sądzić, że trwale i bezszkodowo pozbędziemy się ich w kilka dni czy tygodni. Jedyne skuteczne i zdrowe lekarstwo na otyłość to dobrze zbilansowana dieta o zmniejszonej wartości kalorycznej zawierająca wszystkie składniki odżywcze połączona z wysiłkiem fizycznym.

Lek.med. Aleksandra Kapała
Centrum Onkologii – Instytut Warszawa
Szpitalny Zespół Żywieniowy

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com