wywiad1Gość Onkoline – dr Aleksandra Kapała – lekarz onkolog pracujący w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi Centrum Onkologii-Instytutu w Warszawie oraz przewodnicząca Szpitalnego Zespołu Żywieniowego.

Tematami przewodnimi w naszej rozmowie było znaczenie diety w profilaktyce oraz leczeniu chorób nowotworowych. Doktor Kapała przybliżyła słuchaczom znaczenie prawidłowej diety i jej wpływ na zdrowie i samopoczucie. Drugą ważną kwestią, którą staraliśmy się szczegółowo omówić były mity żywieniowe. Pacjenci są zasypywani rozmaitymi alternatywnymi rodzajami diet, często nie wiedząc jakie konsekwencje mogą takim praktykom towarzyszyć.

Jak dowiedzieliśmy się od Doktor Kapały dieta w profilaktyce nowotworowej ma duże znaczenie. Wśród nowotworów dietozależnych znajdują się bowiem nie tylko te związane z układem pokarmowym ale także nowotwory piersi, prostaty a nawet nerki. Ryzyko zachorowania przy stosowaniu odpowiedniej diety może zmniejszyć się nawet kilkadziesiąt procent. Zapytaliśmy na jakim etapie leczenia należałoby włączyć dietetyka: „Nie można powiedzieć, że na jakimś etapie nie jest to choremu potrzebne. Istotne i najskuteczniejsze jest rozpoczęcie pracy nad żywieniem z pacjentem, który nie stracił jeszcze dużo na wadze i dopiero zaczyna wchodzić w proces chudnięcia.” Należy pamiętać – jak podkreśla Doktor Kapała – że dobór diety jest zawsze zależny od formy leczenia nowotworu: „Na dziesiątki chorych z tym samym rozpoznaniem, każdy jest trochę różny (…) dieta jest taka jaki jest pacjent.” Dieta jest zawsze sprawą bardzo indywidualną, na która składa się wiele czynników: samo rozpoznanie, etap leczeniawywiad2 na jakim znajduje się pacjent, forma leczenia jakiej jest poddawany, a także wiek, płeć czy dodatkowe schorzenia.

Dobrze dobrana dieta okazuje się bardzo pomocna w zmniejszaniu skutków ubocznych związanych z terapią. W przypadku chemioterapii dobre nawodnienie organizmu już na kilka dni przed jej podaniem, łagodzi znacząco skutki uboczne. Należy również wystrzegać się spożywania grapefruitów oraz granatów. W przypadku radioterapii powinno się zrezygnować ze świeżych owoców i warzyw aby nie podrażniać dodatkowo układu pokarmowego. Wielu pacjentów dzwoniących na naszą Infolinię pytało o Amigdalinę. Doktor Kapała przekonuje: „W żadnym wypadku nie zalecamy jej stosowania. (…) związek ten jest badany od lat 70tych i nie zdołał w żaden sposób udokumentować swojej skuteczności antynowotworowej.”

wywiad3Doktor Kapała przestrzega również przed stosowaniem innych alternatywnych rodzajów diet. Wśród najniebezpieczniejszych wymienia dietę Garsona, która polega na eliminacji z diety niemal wszystkiego a pozostawaniu kilogramów warzyw i owoców, co w efekcie prowadzi do dramatycznego niedożywienia. Druga popularna dieta jest oparta o olej lniany: „pamiętajcie Państwo, że picie szklanki oleju lnianego dziennie, absolutnie nic nie daje, a zaburza całkowicie proporcje innych składników w organizmie.” Kiedy zapytaliśmy czy istnieje dieta, której wpływ na zdrowie pacjenta został udowodniony, uzyskaliśmy jednoznaczną odpowiedź: „Dobrze zbilansowany plan żywieniowy, w którym choremu niczego nie brakuje (…) odpowiednia ilość białka, właściwy ładunek tłuszczy, witamin i minerałów. To jest taki plan żywieniowy, który jest uszyty na miarę i utrzyma chorego w dobrej formie przez proces leczenia.”

Źródło – http://onkoline.pl/dr-aleksandra-kapala

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com